Wyżywienie
w przedszkolu Motylek 3

W naszym przedszkolu serwujemy dzieciom pięć posiłków. Pracują u nas w przedszkolu też mamy naszych dzieci i to one są wyznacznikiem jakości dla nas. Karmimy dzieci tym, czym byście chcieli karmić je w domu. Na miejscu przygotowywane są: śniadania i podwieczorki, natomiast smaczne, domowe obiadki dostarcza nam firma cateringowa „Szwajcarka”. Oczywiście, łatwiej było by mieć całość z cateringu, lub na miejscu. Zależy nam na tym, by było przede wszystkim dobrze, a nie łatwo, stąd taki wybór.

Dla dzieci z alergią pokarmową przygotowywane są na miejscu oraz przez firmę cateringową specjalne posiłki: bezmleczne, bezglutenowe, wegetariańskie, bez cukru i inne według szczególnych zaleceń lekarza.

Przykładowy jadłospis w przedszkolu

Poniedziałek

  • Śniadanie: pieczywo mieszane, masło, twarożek ze szczypiorkiem, herbata
  • II Śniadanie: koktajl truskawkowy
  • Obiad: rosół z makaronem i zieleniną, pierożki z mięsem z indyka, surówka z kapusty pekińskiej, kompot
  • Podwieczorek: ryż brązowy z musem brzoskwiniowym
  • II Podwieczorek: gruszka

wtorek

  • Śniadanie: rogal maślany, masło, miód naturalny, herbata, kakao
  • II Śniadanie: jabłko
  • Obiad: zupa ogórkowa z ziemniakami, makaron świderki, potrawka z wieprzowiny w sosie z warzywami, kompot
  • Podwieczorek: pieczywo mieszane, ser żółty, pomidor, herbata
  • II Podwieczorek: wafle ryżowe

środa

  • Śniadanie: pieczywo mieszane, masło, szynka, talerz warzyw, herbata
  • II Śniadanie: banan
  • Obiad: zupa z fasolki szparagowej z ziemniakami, ziemniaki, gołąbki bez zawijania, kalafior na ciepło, kompot
  • Podwieczorek: makaron razowy z serem białym, mus owocowy, herbatka
  • II Podwieczorek: jabłko

czwartek

  • Śniadanie: pieczywo mieszane, masło, jajko na twardo, talerz warzyw, herbata
  • II Śniadanie: marchewki
  • Obiad: barszcz czerwony z ziemniakami, naleśniki z serem i polewą jogurtową, jabłko prażone, kompot
  • Podwieczorek: ciasto drożdżowe, pomarańcze, herbata
  • II Podwieczorek: chrupki kukurydziane

Piątek

  • Śniadanie: owsianka z jogurtem naturalnym, pieczywo mieszane, masło, powidła śliwkowe, herbata
  • II Śniadanie: pestki słonecznika, dyni i rodzynki
  • Obiad: minestrone z ryżem, ziemniaki, ryba panierowana, bukiet warzyw, kompot
  • Podwieczorek: grzanki z musem jabłkowym, herbata
  • II Podwieczorek: sok jabłkowy