Wyżywienie
w przedszkolu Motylek 3
W naszym przedszkolu serwujemy dzieciom pięć posiłków. Pracują u nas w przedszkolu też mamy naszych dzieci i to one są wyznacznikiem jakości dla nas. Karmimy dzieci tym, czym byście chcieli karmić je w domu. Na miejscu przygotowywane są: śniadania i podwieczorki, natomiast smaczne, domowe obiadki dostarcza nam firma cateringowa „Szwajcarka”. Oczywiście, łatwiej było by mieć całość z cateringu, lub na miejscu. Zależy nam na tym, by było przede wszystkim dobrze, a nie łatwo, stąd taki wybór.
Dla dzieci z alergią pokarmową przygotowywane są na miejscu oraz przez firmę cateringową specjalne posiłki: bezmleczne, bezglutenowe, wegetariańskie, bez cukru i inne według szczególnych zaleceń lekarza.
Przykładowy jadłospis w przedszkolu
Poniedziałek
- Śniadanie: pieczywo mieszane, masło, twarożek ze szczypiorkiem, herbata
- II Śniadanie: koktajl truskawkowy
- Obiad: rosół z makaronem i zieleniną, pierożki z mięsem z indyka, surówka z kapusty pekińskiej, kompot
- Podwieczorek: ryż brązowy z musem brzoskwiniowym
- II Podwieczorek: gruszka
wtorek
- Śniadanie: rogal maślany, masło, miód naturalny, herbata, kakao
- II Śniadanie: jabłko
- Obiad: zupa ogórkowa z ziemniakami, makaron świderki, potrawka z wieprzowiny w sosie z warzywami, kompot
- Podwieczorek: pieczywo mieszane, ser żółty, pomidor, herbata
- II Podwieczorek: wafle ryżowe
środa
- Śniadanie: pieczywo mieszane, masło, szynka, talerz warzyw, herbata
- II Śniadanie: banan
- Obiad: zupa z fasolki szparagowej z ziemniakami, ziemniaki, gołąbki bez zawijania, kalafior na ciepło, kompot
- Podwieczorek: makaron razowy z serem białym, mus owocowy, herbatka
- II Podwieczorek: jabłko
czwartek
- Śniadanie: pieczywo mieszane, masło, jajko na twardo, talerz warzyw, herbata
- II Śniadanie: marchewki
- Obiad: barszcz czerwony z ziemniakami, naleśniki z serem i polewą jogurtową, jabłko prażone, kompot
- Podwieczorek: ciasto drożdżowe, pomarańcze, herbata
- II Podwieczorek: chrupki kukurydziane
Piątek
- Śniadanie: owsianka z jogurtem naturalnym, pieczywo mieszane, masło, powidła śliwkowe, herbata
- II Śniadanie: pestki słonecznika, dyni i rodzynki
- Obiad: minestrone z ryżem, ziemniaki, ryba panierowana, bukiet warzyw, kompot
- Podwieczorek: grzanki z musem jabłkowym, herbata
- II Podwieczorek: sok jabłkowy